VERREYDT Edouard

Uit Crespadi
Ga naar: navigatie, zoeken

VERREYDT Edouard:* geboren te Diest: 9 oktober 1885.

  • musicus, componist van liederen, religieuze muziek, muziek voor piano,enz.


Werken:

Cantate ter gelegenheid van den tienden verjaardag van den “Slag bij Haelen” voor soli, koren en orkest. Tekst August Cuppens, 1924, Antwerpen, John Bode-Vinck, 44 p.

En avant. Pas redoublé pour piano, nrs. 1 en 2. Gent, Vandergraesen, z.j., 5 en 5 p. Stadsarchief.

Valse Diestoise pour piano. Laeken, Impr. nationale, z.j., 3 p. Stadsarchief.

Fleurs de bruyères. Heidebloemen. Intermezzo-valse. Leuven, Georg. Denis, z.j., 7 p.

Miseremini mei. Pour baryton, avec accompagnement d’orgue. Brussel, A. Ledent-Malay, z.j., 3 p.

Missa prima. A trois voix égales. Brussel, A. Ledert-Malay, 1919, 16 p.

Zes liederen. Tekst August Cuppens. Leuven, R. Van den Plas, z.j., 15 p. De botvink; Klavidder, klavedder; Dag, Nachtegaal; Koordendans; Als het waait...; Loflied der mus, Cantate ter gelegenheidvan den tienden verjaardag van den “Slag bij Halen” voor Soli, Koren en Orkest, 1924.

Bibliografie:

Annuaire Dramatique et Musical Belge, Vilvoorde, 1924, p. 305.

Bron: http://www.kbr.be/collections/musique/patrimoine/fonds/verreydt_nl.html :

Het fonds Edward Verreydt is in 2006 aan de collectie van de Muziekafdeling toegevoegd dankzij een schenking van Yves Verreydt, kleinzoon van de componist.

De Diestenaar Edward Verreydt (1885 - 1949) kreeg zijn eerste muziekonderricht van zijn vader Gustave Verreydt en volgde orgelles bij Alfons Verachtert, organist in Tessenderlo. Later studeerde hij aan het Antwerpse conservatorium compositie bij Jan Blockx, harmonie en contrapunt bij Lodewijk Mortelmans en orgel bij Arthur De Hovre. In 1913 behaalde hij het hoger diploma piano voor de Internationale jury in Doornik. Na zijn studies was hij werkzaam als organist en muziekleraar, aanvankelijk in zijn geboortestad Diest (1906-1920) en nadien in Winterslag en Antwerpen (1920-1928). Uiteindelijk vestigde hij zich in Leuven waar hij muziek onderwees aan het Koninklijk atheneum en de Rijksmiddelbare school (1928-1945).

Als componist was Edward Verreydt vooral bekend voor zijn liederen, cantates (De Lente, Sint-Jan Berchmanscantate en De Slag der Zilveren Helmen, herdenking van de veldslag van 1914 te Halen) en zijn liturgische muziek. Hij is auteur van talloze kinderliederen, waarvan zijn bundel Schoolliederen gepubliceerd in ‘Zang en klank’ toentertijd beschouwd werd als het beste wat er op dat gebied in voorhanden was. Edward Verreydt componeerde ook heel wat piano- en kamermuziek en verscheidene orkestwerken. Het fonds Edward Verreydt, dat ongeveer driehonderd autografische en dertig gedrukte partituren telt, bevat nagenoeg het volledige oeuvre van de componist. Vervolledigd door een kleine verzameling brieven, officiële documenten, persknipsels en een unieke Pyralplaat waarop Edward Verreydt zelf zijn liederen vertolkt, vormt het een onontbeerlijke bron voor de studie van het werk en leven van deze belangrijke muzikale persoonlijkheid in Vlaanderen.

[[Image:]]


DEEL I
Crespadi - Een Boekwerk Over Diest